همانطور که پیشتر در مقاله جراحی عقیمسازی گربه ماده ذکر شد، عقیم سازی برای جلوگیری از فعالیتهای جنسی و حفظ و بالا بردن سلامتی حیوان انجام می شود.
برخلاف حیوانات ماده که برای عقیم سازی باید حفره شکمی را برش بدهیم، در عقیمسازی حیوانات نر نیازی به این کار نیست و فقط برشی بر روی کیسه بیضه ایجاد میشود.
پس از ایجاد برش با استفاده از تکنیکهای جراحی به بیضههای حیوان میپردازیم. این فرایند پس از بلوغ حیوان یعنی بعد از حدوداً ۶ ماهگی قابل انجام است.
عمل جراحی عقیم سازی دارای مزایای فراوانی است که در ادامه شرح داده خواهند شد.
مزایای جراحی عقیمسازی در حیوانات نر چیست؟ چه لزومی برای عقیم کردن حیوانات نر وجود دارد؟
گربههای نر عادت به علامت گذاری دارند که با جراحی عقیمسازی این عادت از بین خواهد رفت.
تمایل کمتری به گشت و گذار، فرار، پرسه زدن، درگیری با سایر گربهها و… دارند بنابراین از لحاظ فیزیکی صدمات کمتری را متحمل خواهند شد.
رفتارهای پرخاشگرانه در آنها کمتر خواهد شد.
خطر بروز سرطانها پروستات و بیضه کمتر خواهد شد، به خصوص اگر در ابتدای بلوغ عمل جراحی عقیم سازی انجام شود.
با حذف بیضه که اندام جنسی گربه نر است، از جفتگیریهای بی مورد جلوگیری خواهد شد.
روش انجام جراحی عقیمسازی در گربه نر به چه صورت است؟
جراحی عقیمسازی حیوان نر همراه با بیهوشی عمومی است و دارای جهت ریسک بالایی برای حیوان و صاحبش میباشد.
پیش از انجام جراحی توصیه میشود که حیوان برای حدود ۸ ساعت ناشتا باشد تا در عمل جراحی مشکلی برای او و جراح پیش نیاید.
جراحی با تزریق کتامین و زایلازین آغاز می شود. این دو دارو بی حسی و بیهوشی را به حیوان نر القاء میکنند. پس از بیهوشی کامل و اطمینان خاطر جراح از ورود حیوان به مرحله سوم بیهوشی، عمل جراحی عقیمسازی انجام میشود.
به طور معمول در جراحی عقیم سازی جنس نر، جراح با استفاده از تیغ برشی را بر روی کیسه بیضه ایجاد میکند. با فشار دست کیسه بیضه باز شده و بیضهها به آرامی نمایان میشوند.
جراح با استفاده از تیغ برشی بر روی لایههای داخلی بیضه ایجاد میکند اما باید مراقب باشد لایه تونیکای چسبیده به بیضه را زخمی نکند.
با ایجاد برشها، بیضه، اپی دیدیم و طناب بیضه یا اسپرماتیک کورد مشخص میشود.
جراح با استفاده از نخ بخیه طناب بیضه را لیگاتور میکند تا از خونریزی عروق آن جلوگیری شود. پس از لیگاتور کامل و محکم اسپرماتیک کورد، با استفاده از تیغ جراحی، بیضهها از محل اتصال به طناب بیضه جدا شده و بدین شکل از بدن حیوان حذف میشوند.
این عمل نیاز به بخیه نداشته و زخم خود به خود جمع شده و بهبود میابد.
توجه شود که علارغم استریل بود شرایط جراحی و رعایت اصول آسپسی حین عمل، قبل از شروع فرایند جراحی و طی روز های پس از آن جراح برای حیوان یک آنتی بیوتیک وسیع الطیف تجویز میکند تا از آلودگیهای میکروبی احتمالی جلوگیری شود.
پس از اتمام عمل جراحی، جراح با استفاده از ب کمپلکس و ویتامین کا به سلامت حیوان، قوای بدنی و خون بندی او کمک میکند.
در صورت نیاز جراح یک نسخه دارویی برای حیوان تجویز میکند و اگر نیاز به مراقبت و بستری نداشته باشد، میتواند همراه صاحب خود به خانه برگردد.